VOOR ONZE NIEUWSBRIEF
Pilates banner

Waarom pilates training?

Een verkeerde lichaamshouding kan de oorzaak zijn van pijn, een zwakke gezondheid en geeft een lichaamstaal die bedeesdheid of een gebrek aan zelfvertrouwen uitstraalt.


'Correcte lichaamshouding' is het sleutelwoord.
Van in de kinderjaren worden ons gezegd: 'zit recht!' 'sta mooi rechtop!' maar weinigen van ons vroegen zich af waarom dat zo belangrijk is en vonden het lastig om te zitten of te staan zoals van ons verlangd werd. Ook als volwassene blijft het lastig om correct te zitten of staan. We beseffen echter dat een verkeerde lichaamshouding een oorzaak kan zijn van pijn, een zwakke gezondheid en een lichaamstaal geeft die bedeesdheid of een gebrek aan zelfvertrouwen uitstraalt.

De lichaamshouding of 'posture' is hoe het lichaam rechtop staat. Hoe rechtop en lang iemand staat wordt bepaald door de kracht en soepelheid van de spieren en het evenwicht tussen de verschillende spiergroepen. Spieren geven ons niet alleen de kracht die we nodig hebben om voorwerpen op te heffen, om te stappen, te lopen of te bewegen van de ene naar de andere plaats; ze voorzien ons ook van de nodige kracht om de grootte en het gewicht van ons lichaam te dragen. Aangezien het grootste deel van het lichaamsgewicht gedragen wordt door onze benen is het heel belangrijk er voor te zorgen dat de spieren rond en boven de heupen correct ontwikkeld zijn. Gemiddeld genomen weegt ons hoofd 5 kg. Elke arm weegt 5% van ons lichaamsgewicht en elk been 10%. De rest van ons lichaamsgewicht wordt ingenomen door onze romp. Dat betekent dus dat 80% van ons totale lichaamsgewicht zich boven onze benen bevindt en dat de ontwikkeling van dit deel de sleutel is om een correcte houding te krijgen.

Activiteiten die één-zijdig gebeuren of die een of andere vorm van impact op het lichaam geven, vooral gedurende de periode dat we groeien en in volle ontwikkeling zijn, kunnen disbalansen veroorzaken en/of veranderingen in de lichaamshouding. Bv. het slaan op een bal met een racket lijkt misschien onschuldig, maar voor een lichaam dat op dat moment in volle ontwikkeling is kan dat op termijn resulteren in een verscheidenheid aan klachten waarvan scoliosis de meest voorkomende is. Gelijk welk type van herhaalde bewegingen naar één zijde van het lichaam creëert een disbalans in de spierontwikkeling waarbij de spieren aan de ene zijde over-ontwikkeld worden en deze van de andere zijde onder-ontwikkeld. Over-ontwikkelde spieren zijn zwaarder dan onder-ontwikkelde met als gevolg disbalans in de houding en verschuivingen in de wervelkolom.

Sinds de tijd van Hippocrates is de behoefte aan functionele trainingsprogramma's een deel van onze lichaamscultuur geworden. Naarmate we meer en meer sporten in competitief verband verhoogt de impact en stress die we op ons lichaam zetten. Specifieke trainingsprogramma's naar lichaamshouding zoals pilates zijn niet alleen nodig als tegengewicht tegen de structurele stress die door onze hectische manier van leven op ons lichaam inwerkt, maar pilates helpt ook de gevolgen van dergelijke levenswijze te neutraliseren.

Door meer aandacht te schenken aan een correcte lichaamshouding voelen we ons niet alleen beter in ons lichaam, ons lichaam zal er ook beter uitzien. Hoe goed we er uit zien en hoe goed we ons voelen in ons lichaam is afhankelijk van de inspanningen die we daar voor leveren.

Joseph Pilates stelde:
"Na tien oefensessies voel je verandering in je lichaam,
na twintig sessies ziet je omgeving dat er veranderingen optreden,
na dertig sessies heb je een ander lichaam."