VOOR ONZE NIEUWSBRIEF
Pilates banner

Voor wie is het?

Algemeen gesproken kan je stellen dat pilatestraining goed is voor iedereen, zowel voor gezonde en actieve personen als voor mensen die omwille van hun conditie of leeftijd niet in staat zijn te trainen in normale sportcentra.


Pilatestraining is zowel goed voor actieve personen als voor mensen die omwille van hun conditie of leeftijd niet in staat zijn te trainen in normale sportcentra. Voor kinderen onder de 12 jaar is het echter minder evident omdat weinigen ervan de concentratie kunnen opbrengen die vereist is om pilates te beoefenen. Voor teenagers daarentegen is pilates enorm belangrijk omdat het nu is in dit stadium van hun leven dat ze slechte lichaamshoudingen beginnen te ontwikkelen.

Pilates heeft een heilzame en helende werking in heel veel domeinen zoals daar zijn :
 • Hoge bloeddruk
 • Verminderde bloedcirculatie
 • Depressie
 • Verminderd Concentratievermogen
 • Houdingsstoornissen zoals Kyphose, Lordose, Scoliose
 • Osteoporose & Osteopenie
 • Carpal-tunnel syndroom
 • Zwaarlijvigheid
 • Stijfheid
 • O- en X-benen, doorgezakte voeten
 • Postrevalidatie na fracturen of operaties
 • Ademhalingsproblemen zoals oa Astma
 • Parkinson
 • Alzheimer
 • Fibromyalgie
 • Multiple Sclerose (Lees meer »)

Het speciale pre- en postnatale trainingsprogramma wat in Studio Y-pilates aangeboden wordt, werd ontwikkeld door Carolyne Anthony van The Center for Women's Fitness. Deze training wordt reeds jaren wereldwijd toegepast. Dankzij deze training behouden zwangeren hun spiertonus en soepelheid wat hun bevalling vergemakkelijkt. Nadien verkrijgen zij veel sneller hun oorspronkelijke figuur terug en vermijden de typische pijnklachten in lage rug en schoudergordel. Ook het herstel na keizersneden gaat veel sneller, diastasis recti sluiten zich terug.
Lees meer »

Als gevolg van hun beroepsuitoefening, kampen veel mensen met rug en/of andere lichamelijke klachten. Je treft ze aan in alle beroepen. Dankzij de pilates methode leren ze verzwakte spiergroepen versterken en een correcte lichaamshouding aan te nemen waardoor pijn vermeden wordt en zelfs volledig weg blijft.

Acteurs, zangers en TV-presentators ondervinden dat de pilates houding en ademhalingstechnieken hen helpen om hun stem veel efficienter te gebruiken wanneer ze werken.

Pilates is de ideale supplementaire training voor de meeste topsportdisciplines om de disbalansen die vanwege hun specifieke sportbeoefening ontstaan te neutraliseren waardoor ze minder risico lopen op blessures en waarbij hun concentratievermogen en sportprestaties verhogen. Denk maar aan: voetballers, roeiers, golfspelers, ruiters, tenissers, atleten, wielertoeristen, enz...
Maar boven alles is pilates vooral voordelig voor dansers! Bij heel veel dansbewegingen wordt het lichaam uit zijn normaal 'alignement' gehouden, waarbij de spieren en gewrichten bloot staan aan enorme spanningen. Daardoor riskeren dansers zware letsels op te lopen indien ze niet goed voor zichzelf zorgen. Lopen ze toch een blesure op, dan is pilates een ideale crosstraining om tijdens de helingsfase hun lichaam en spiertonus toch in vorm te houden.

Heb je letsels of chronische klachten waarvoor je medisch begeleid wordt dan is het heel belangrijk om bij een eerste bezoek aan de Studio een verslag van de behandelende dokter en/of physicotherapeut mee te brengen waarbij duidelijk de problematiek waarmee je af te rekenen hebt uitgeklaard wordt. Zo kan het programma veilig aangepast worden en kan er samengewerkt worden. Want pas op: pilateslessen zijn geen alternatief voor een revalidatie! De pilatesdocent is geen revalidatie-arts of physicotherapeut maar een bewegingsspecialist. Middels aangepaste pilatesoefeningen kan hij helpen om na een eventuele revalidatieperiode het lichaam op een evenwichtige manier sterker en soepeler te maken om opnieuw pijn- en klachtenvrij te functioneren in alle dagdagelijkse activiteiten en alzo preventief helpen vermijden dat oude klachten en /of geheelde letsels terug de kop opsteken.