VOOR ONZE NIEUWSBRIEF
Pilates banner

Zwangerschappen?

Iedere zwangere, zowel zij die reeds een afgetraind lichaam heeft evenals de aanstaande moeder die nog nooit een of andere vorm van sport beoefend heeft, heeft baat met het Pre- en/of Postnatale Pilatesprogramma wat in onze studio aangeboden wordt!


Tijdens de zwangerschap ondergaat het lichaam een echte metamorfose, het gaat letterlijk door een fase van crisis terwijl het plaats maakt voor nieuw leven.

Deze periode in het leven van een aanstaande moeder waarbij het lichaam zich begint aan te passen aan de continue veranderingen is het moment bij uitstek om routinematig oefeningen uit te voeren. De pilates oefeningen die aangeleerd worden hebben als doel het lichaam in balans te brengen en aldus klaar te maken voor een succesvolle natuurlijk bevalling. Het lichaam van de vrouw is geschapen om leven te geven; maar jammer genoeg zorgt de onnatuurlijke levenswijze van hedentendage ervoor dat natuurlijk bevallen geen evidentie meer is. Het individuele pilates-programma wat in Studio Y-Pilates toegepast wordt is volledig gericht op het openen en soepel maken van het lichaam met als algemene voordelen:
  • het behouden van het trainingsniveau van voor de zwangerschap
  • het voorbereiden op de uitdagingen van de arbeid en bevalling
  • het verkorten van de recuperatieperiode na de bevalling (postpartem)
  • het promoten en behouden een correcte lichaamshouding en bewegingspatronen
  • preventie van veel tijdens een zwangerschap voorkomende problemen zoals lage rugpijn
  • het 'boosten' van de eigenwaarde en het humeur van de zwangere
  • het opbouwen van lichaamsbewustzijn wat essentieel is in het herstellen van de bevalling

Het is een programma dat veilige en heilzame oefeningen bevat voor de 3 trimesters van de zwangerschap en is bedoeld voor gezonde vrouwen met een laag-risico profiel. Oefeningen worden steeds aangepast aan het niveau van de zwangere en volgens het trimester van de zwangerschap. De relaxatie- ademhalings- en visualisatietechnieken die ingebouwd zijn in het programma zijn niet enkel nuttig tijdens de zwangerschap maar ook postnataal en later. Het verloop van de bevalling zelf is uiteraard afhankelijk van vele factoren waar niemand of geen enkele training vat op heeft.

Nogal wat kersverse moeders zien af van een routinematig trainingsprogramma wegens een gebrek aan tijd, slaap, babysitter en andere zaken waar jonge moeders mee te maken hebben. Terwijl het doen van oefeningen tijdens de zwangerschap heel goed is, is het trainen postnataal nochtans van cruciaal belang! Het postnataal pilates programma focust vooral op het rehabiliteren van het lichaam dat een enorm aantal veranderingen heeft doorgemaakt op zo'n korte tijdspanne. De combinatie van die veranderingen met een gebrek aan slaap, hormoonbalansen die tilt slaan en daarbovenop vaak de problemen van een keizersnede, of een diastasis recti (het uit elkaar wijken van de rechte buikspieren) zijn het ideale recept voor problemen nu en later in het leven. Daarom, hoe vlugger een jonge moeder start met postnatale pilates-training, hoe beter het zal zijn voor haar lichaam. Reeds naar het einde toe van de zwangerschap worden zachte oefeningen aangeleerd die reeds enkele uren na de bevalling uitgevoerd kunnen worden. Vijf minuutjes per dag oefeningen uitvoeren rond ademhaling, bekkenbodem activatie en strethen zijn reeds voldoende om getraumatiseerde spieren te reactiveren en om het lichaam opnieuw in lijn te brengen. Twee weken na een normale vaginale bevalling mag er reeds gedurende een half uur zacht getraind worden. Het verloop van de bevalling en hoe de kersverse moeder die ervaren heeft bepalen hoe het postnataal programma individueel voor haar opgebouwd wordt. In tegenstelling met het prenataal programma waar de nadruk ligt op het openen en soepel maken, focust het postnataal programma op het herwinnen van kracht en uithouding en een korrekte lichaamshouding van binnenuit naar buiten, met rehabilitatie van de bekkenbodem en het versterken de omliggende spiergroepen zodat de bekkenstabiliteit kan herwonnen worden.